interview bande-dessinée, interview auteurs bande-dessinée, Steven DUPRE pour Pandora Box

Steven DUPRE pour Pandora Box

Interview réalisée par Aub en Juin 2005
Les albums de Steven DUPRE
L'interview en Français

Sceneario.com: Kan u zich in enkele woorden voorstellen?
Steven DUPRE:
Ik ben 37 jaar en sedert de laatste 18 jaren daarvan professioneel striptekenaar. Begonnen volgens de typische Vlaamse methode van publiceren: elke dag een halve pagina in de krant Het Volk, en dat zes jaar lang. Daarna enkele kinderstrips en andere dingetjes gemaakt voor Nederlandse en Vlaamse uitgevers. Nog later Coma voor Glénat.

Sceneario.com: Hoe bent u in contact gekomen met dit project?
Steven DUPRE:
Sébastien Gnaedig heeft me gebeld, gepolst of ik interesse - en vooral tijd- zou hebben om aan Pandora Box mee te werken. Hij heeft me het scenario van La Paresse doorgestuurd en ik was zeer onder de indruk van de kwaliteit er van. Normaliter kan sport of alles wat daar rond gebeurt me niet boeien, maar ondanks het onderwerp, dat dus ver van mijn persoonlijke interessesfeer verwijderd lag, kon het verhaal me meeslepen. Ik wilde weten hoe het afliep!
En geloof me, mijn kennis van het Frans is uiterst beperkt, dus het lezen van zo'n scenario is geen lachertje. Meestal spreid ik dat over meerdere dagen, maar niet in dit geval.
Bon, Ik heb Sébastien teruggebeld en toegezegd. Er waren op dat moment nog wat hoofdzonden vrij, dus had ik nog een ruime keuze.

Sceneario.com: Heeft u zich op de hoogte gesteld van de gehele serie of enkel van uw album?
Steven DUPRE:
Ik ben zeer geïnteresseerd in wat Alcante allemaal weet te bedenken, en heb de meeste scenario's zodra ze klaar waren gelezen. Enkel ' De Hoop' heb ik nog van hem te goed.

Sceneario.com: Wat vindt u van dergelijke series die door meerdere auteurs zijn uitgevoerd?
Steven DUPRE:
De Tien geboden of le triangle secret heb ik niet gelezen, en daar kan ik dus ook geen mening over geven. In het geval van Pandora Box is het concept van Alcante volgens mij sterk genoeg om de reeks te schragen.
En het systeem van een serie die door meerdere tekenaars wordt gemaakt heeft voor zowat alle betrokken partijen voordelen. Maar het grootste voordeel is toch wel de tijdswinst, zowel voor de scenarist, de uitgever als voor de lezers.

Sceneario.com: Hoe ziet een typisch dag voor Steven Dupré eruit?
Steven DUPRE:
Vrij saai.
Ik breng mijn kinderen naar school, teken tot ze weer opgehaald moeten worden en help hen bij hun huiswerk. Als mijn vrouw thuiskomt van haar werk teken ik verder. Ik stop de kinderen mee in bed en afhankelijk van wat er nog moet gebeuren teken ik, schrijf ik , of kijk ik TV.

Sceneario.com: Werkt u thuis of in een (auteurs)studio?
Steven DUPRE:
Ik werk thuis. Dat heb ik altijd gedaan. En afgezien van Kristof Spaey, de student van St. Lucas in Brussel die tijdens het werken aan La gourmandise een maand stage heeft gelopen heb ik nooit eerder volk over de vloer gehad in mijn atelier.
Ik werk graag alleen. Voor La Gourmandise was het alweer een jaar of tien geleden dat ik nog een scenario van iemand anders had getekend. Ik denk niet dat ik geschikt ben om in studioverband te werken. Hoewel... ik amuseer me best wanneer ik in een animatiestudio werk. Maar dat is niet bij mij thuis. Dan voel ik me veel meer een werknemer die 's ochtends naar zijn werk vertrekt.

Sceneario.com: Welkeen van de zonden past het best bij u?
Steven DUPRE:
De wellust, zeker? Maar al de rest is ook in min of meerdere mate op mij van toepassing , vrees ik. (dit lijkt wel een biecht!)

Sceneario.com: Bent u een levensgenieter?
Steven DUPRE:
Nee. Het lukt me de laatste tijd al wat beter, ik train er op, maar ik kan eigenlijk niet echt genieten. Ik heb mezelf dat nooit toegestaan.
Het werk komt op de eerste plaats, en dat stopt nooit. Altijd ligt er wel iets op mijn bureau dat afgewerkt moet worden. Mijn vakanties neem ik in functie van mijn werk, om documentatie te verzamelen of zo. Mijn vakantiebestemmingen hangen samen met de locatie van mijn volgende verhaal.
Ik vrees dat ik mijn genot put uit mijn werk.

Sceneario.com: Van welk type is de stripmarkt in uw land? (littéral)
Steven DUPRE:
Mijn land is officieel Belgique, maar het landsdeel waar ik leef is la Flandre, en de stripmarkten tussen beide landsdelen la Wallonie en La Flandre verschillen behoorlijk. Dat is grotendeels gegroeid uit die vorm van krantenpublicatie waarover ik het eerder had. De Nederlandstalige stripmarkt is erg klein, dus ligt de productie erg hoog. Van Bob et Bobette, Kiekeboe, of Jommeke verschijnen minstens 4 titels per jaar, en ze verkopen oplages van meer dan 100.000 per titel. Daarnaast bestaat de tendens om van alle succesvolle tv-programma's opgehangen aan bekende vlamingen als Jean-Marie Pfaff ( de voormalige keeper van de nationale voetbalploeg), soap-series, popgroepen en andere vedetten ook een stripserie op de markt te brengen. Het is snel poen pakken, want zodra de serie niet meer op tv loopt, wordt in de meeste gevallen ook de stripreeks stopgezet. Dat zie ik met lede ogen aan. Volgens mij doet het het imago van het medium stip geen goed. De meeste mensen hebben nog altijd het idee dat strips er uitsluitend zijn voor kinderen. Ze zijn goedkoop ( in softcover) en een echt massaproduct. Ik heb geprobeerd te overleven met 1 goed gemaakt album per jaar, maar dat bleek niet haalbaar. Ik kon kiezen voor het opdrijven van de productie, of volharden in de boosheid en kwaliteit willen leveren, maar dan moest ik wel uitwijken naar de franse markt.
=> Kan u kort de stripmarkt in uw land beschrijven?
Oeps. Dat heb ik net al gedaan.

Sceneario.com: Heeft deze 'stripmarkt' mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen?
Steven DUPRE:
Ik denk het wel. Er is een tweejaarlijkse prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor stripverhalen, wat de sérieux van het medium ten goede komt. De Vlaamse overheid heeft een (klein) budget waarmee ze de stripsector en stripauteurs kan subsidieren.Dat geeft mensen de mogelijkheid te experimenteren en vroeg of laat volgt de return van dat beleid. Meer en meer Vlaamse auteurs publiceren internationaal, voorlopig vooral in het alternatieve circuit. Maar sommigen, zoals Randall Casaer, hebben zeker alles in zich om daar uit te breken.

Sceneario.com: Waar zien we Steven Dupré de komende maanden, welke projecten bent u mee bezig?
Steven DUPRE:
Momenteel werk ik vooral aan tekenfilms. Een Deense TV-serie, en daarnaast probeer ik ook mijn eigen geanimeerde langspeelfilm te ontwikkelen. Het script is klaar, David Caryn heeft zeer mooie visual development art gemaakt... En daarnaast heb ik diverse projecten ingediend bij diverse uitgeverijen, schrijf ik scenario's voor anderen. Maar ik denk niet dat dat de komende maanden al zal resulteren in een nieuwe uitgave, of het moest de uitgave van oud werk van me zijn, en dat verschijnt dan weer enkel in het Nederlands. Even geduld, dus.